Zapiekanka ryżowa z kurczakiem. Jadłospis

08:45:00

Jak to dobrze, że dni są coraz dłuższe. Już nie muszę rano świecić w kuchni światła, a robienie zdjęć jest możliwe jeszcze po 16. I chociaż za oknem zimowo, mam ochotę na bardziej kolorowe posiłki, co niewątpliwie zwiastuje zbliżającą się wiosnę ;)
Walentynki? Nie dzisiaj. Ja miałam swoje w zeszły piątek. Spędzę dzień nad książkami w towarzystwie najpyszniejszej czekolady, która smakuje dziś tak kojąco. I może coś upiekę?



Zapiekanka ryżowa z kurczakiem
Składniki (na dużą porcję):
2 torebki ryżu
1 pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 cebula
2 łyżki oleju
1 mały koncentrat pomidorowy (ok. 3-4 łyżki)
3 łyżki startego żółtego sera
pół papryki czerwonej
sól, pieprz, oregano, ostra papryka w proszku
masło do wysmarowania formy

Ugotować ryż. Przelać zimną wodą i dokładnie odsączyć.
Cebulę obrać i posiekać drobno, podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Dodać pokrojone piersi z kurczaka, oprószyć solą, pierzem, oregano i papryką ostrą. Smażyć 10-15 minut, aż się zrumienią. Dodać odsączoną kukurydzę i koncentrat pomidorowy, wymieszany z 1/2 szkl. wody. Doprawić do smaku.
Formę do zapiekania wysmarować masłem, ułożyć w nim ryż, na to kurczaka z kukurydzą w pomidorach i pokrojoną w paski paprykę. Posypać żółtym serem, zapiekać przez ok. 20 minut w 180 stopniach.

I dzienny jadłospis:


Owsianka kawowa


 Pomarańcza z twarożkiem, orzechami i wafelkami, zielona herbata



Zapiekanka ryżowa z kurczakiem (przepis powyżej)



Sałatka: pomidor, jajko, brukselka, brokuł, sałata lodowa, sos vinaiegrette



Omlet z twarożkiem, granolą i mandarynką, herbata




You Might Also Like

6 komentarze

  1. mniam , ten jadłospis ;D pycha !
    i obiadek też taki apetyczny , pyszny pomysł na zapiekankę ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. pomarańcza z twarożkiem jak dla mnie rewelacja, świetna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wprowadziłam odrobinę kreatywności i oto co wyszło :D

      Usuń
  3. pyszny jadłospis, szczególnie zapiekanka i omlet :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy