Walentynkowe ravioli ze szpinakiem i sosem pomidorowym

09:08:00

Czyli o tym jak wiele uroczystości złożyło się w tym tygodniu.
W czwartek - Walentynki. W niedzielę - moje urodziny. Dzisiaj - setny wpis na blogu. 
Nie wiem, kiedy to zleciało.. 100 postów w ciągu pół roku, przybywający czytelnicy, obserwatorzy, pierwsze oferty współpracy. Wsiąkłam w ten blog. Wyszukiwanie nowych przepisów, eksperymenty w kuchni, dzielenie się z Wami odrobiną mojego życia. Co mi daje prowadzenie bloga? Rozwija kreatywność. Z pewnością gwarantuje różnorodność posiłków ;) I sprawia niesamowitą radość. Każdy pojedynczy komentarz jest dla mnie podziękowaniem. Mam nadzieję, że pierwsza setka wpisów to dopiero początek. Chcę się rozwijać - i tak na pewno zrobię.




Cieszę się, że na dzisiejszy post przypadł akurat ten przepis. W końcu to okazja więcej do zrobienia walentynkowego ravioli :) Zachęcam, danie nie jest wcale trudne. Za to efekt zaskoczenia murowany :)

Ciasto:
ok. 2,5 szkl. mąki pszennej
duża szczypta soli
1 żółtko
3/4 szkl. ciepłej wody
1 łyżka masła

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać sól i żółtko. Powoli wlewając wodę, zagnieść ciasto. Następnie dodać masło i wyrobić, by było elastyczne i nie klejące. Podzielić na dwie części, przykryć ściereczką na czas przygotowania farszu.

Farsz:
1 op. mrożonego szpinaku
150 g sera feta
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz
szczypta gałki muszkatołowej

Szpinak włożyć do garnka, postawić na średnim ogniu, rozmrozić, odparowując z niego wodę. Najlepiej odsączyć jeszcze nadmiar wody na sicie, by farsz nie rozwodnił się po jakimś czasie. Dodać czosnek, sól i pieprz oraz gałkę muszkatołową. Dodać pokruszoną fetę, wymieszać dokładnie, ostudzić.

Ciasto rozwałkować jak najcieniej, na grubość ok. 2mm. Używając foremki w kształcie serca, zaznaczyć kształty na cieście:



Na każdym serduszku ułożyć łyżeczkę farszu.


Przykryć drugim, cienko rozwałkowanym płatem ciasta i używając tej samej foremki, wykrawać pierożki:



Dobrze przycisnąć brzegi każdego serduszka. Układać na posypanej mąką deseczce, ozdobić widelcem dookoła.


Gotować przez 2-3 minuty we wrzącej, lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Odcedzić, wyłożyć na talerz.

Sos:
1 op. pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki
1/4 szkl. wody
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietanki słodkiej 30%
szczypta soli, pieprz

Pomidory umieścić w rondelku, podgrzać. Mąkę wymieszać z wodą, tak, by nie było grudek. Dodać do pomidorów. Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietankę. Wymieszać i zagotować, odstawić z ognia.
Na talerz wylać nalewkę sosu, ułożyć na nim serduszkowe ravioli. Udekorować liśćmi pietruszki lub bazylii. Podawać od razu.


You Might Also Like

9 komentarze

  1. Urocze ravioli, idealne na romantyczną kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ślicznie podane , i te nadzienie ! super pomysł na walentynki ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. haha ale fajny pomysł:) pięknie podane ravioli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudnie te serduszkowe ravioli wyglądają :) Gratuluje 100 postów, widzę, ze niedługo po mnie zaczynałaś przygodę z blogowaniem. To rzeczywiście wciąga :D

    OdpowiedzUsuń
  5. fantastyczne. kolejnych nie 100 a 1000 wpisów życzę.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota! Uwielbiam makaron ze szpinakiem :) A ten kształt... No wyglądają po prostu szałowo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy