Lekkie placuszki selerowo-ziemniaczane

10:10:00

Ostatni tydzień ferii trzeba wykorzystać tak mocno, jak tylko się da. Oprócz nauki, która, pomimo szczerych starań, nie jest tak efektywna jak sobie zakładałam (wiedziałam, że tak będzie), znajduję czas na wszystko, co kocham najbardziej. Spotkania ze znajomymi, gotowanie, wyjścia na fitness, dobre filmy i dużo dobrych rzeczy do jedzenia. Ostatnio było sporo okazji, żeby to wykorzystać. Zajadając kawałki przepysznej gorzkiej czekolady z płatkami migdałowymi i jagodami myślę, że tak niewiele potrzeba mi do szczęścia...

A na obiad, tak w kontraście do mojej przepełnionej ostatnio cukrem diety, zrobiłam sobie placuszki z selera i ziemniaka. Zjadłam je z sosem pieczarkowym. Jak dla mnie rewelacja :)



Składniki (1 porcja):
1 średni ziemniak
3 łyżki selera konserwowego, bardzo dokładnie odsączonego
3 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista)
1 jajko
sól, pieprz, zioła prowansalskie
garść posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy do smażenia

Ziemniaka obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać odsączony seler, wbić jajko, wymieszać z mąką. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, wymieszać z posiekaną natką. Placuszki smażyć na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym :)

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Właśnie dzisiaj miałam robić placki ziemniaczane z cukinią ale może zamiast cukinii dodam selera, jak takie dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. lekkie smaczne warzywne placki ,super ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić takie placki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie dzisiaj na blogu też będą placuszki tylko trochę inne. po za tym uwielbiam te widelce:) co na zdjeciu

    OdpowiedzUsuń
  5. Lekkie, a na pewno pyszne :)Ciekawi mnie seler konserwowy, bo nie przypominam sobie, żebym coś takiego kupowała. Rozejrzę się następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to taki zwykły seler w słoiczku, często spotykany przy różnych sałatkach: http://www.bocian.co.uk/produkt/246/2145.html
      Myślę, że warto się rozejrzeć :)

      Usuń
  6. Placuszki muszą być pyszne, ostatnio na nowo odkrywam selera :) Robiłam już zupę i frytki, teraz czas na placuszki. Pozdrawiam Ania :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy