Ciasto czekoladowe, jak budyń!

07:47:00

Jeszcze nigdy nie piekłam tak osobliwego ciasta.
Po zmiksowaniu składników miało ono bowiem konsystencję... Zupy.
Trochę wystraszona, wsadziłam go jednak do nagrzanego piekarnika. Ale o jednym niestety nie pomyślałam. Uszczelnić tortownicę!
W wyniku mojego błędu z formy wyciekła 1/3 ciasta. Dlatego też nie wyszło ono za wysokie. Ale za to smak jest naprawdę... ciekawy! Smakuje trochę jak pieczony, czekoladowy budyń :) To kolejne ciasto, które pochodzi z rumuńskiego bloga, stąd pewne nieścisłości w moim wykonaniu (ach, ten translator...). 
W oryginale jego nazwę tłumaczy się jako "inteligentne ciasto". W czasie pieczenia bowiem powinny oddzielić się od siebie dwie warstwy, co wygląda trochę jak ciasto z kremem. U mnie ten efekt nie jest tak bardzo widoczny, przez to, że uciekła mi spora ilość ciasta ;) Jedak ciasto, mimo drobnych przygód, było bardzo smaczne. Ciekawe w smaku i zaskakujące, może zechcecie wypróbować? Ja przymierzam się do drugiego podejścia. Tym razem nie zapomnę jednak uszczelnić mojej formy ;)


źródło

Składniki:
5 jaj (osobno białka i żółtka)
150 g cukru
500 ml mleka
200 g czekolady gorzkiej
40 g masła
100 g mąki


Żółtka utrzeć z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Roztopić czekoladę z masłem i doprowadzić do temperatury pokojowej Do puszystej masy z żółtek dodać rozpuszczoną czekoladę, zmiksować. Powoli przesiewać do masy mąkę, ciągle miksując.Stopniowo dodawać mleko, miksując dalej (uwaga, na tym etapie ciasto baardzo pryska na boki!). Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo do ciasta, delikatnie wymieszać. 

Gotowe ciasto przelać do szczelnej (!!!) formy lub tortownicy o śr. 21 cm uszczelnionej folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 50 -60 minut. Przed pokrojeniem całkowicie ostudzić, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

16 komentarze

  1. Jeśli jest jak budyń, to już wiem, że by mi posmakowało ;) Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. A spróbuję zrobić, a co tam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa jestem jak wyglądają te warstwy o których mówisz. Bardzo mnie zainteresował ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. budyniowe? brzmi ganielnie;)
    Mi też raz ciacho uciekło z tortownicy..hihi;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się, ze tak prosto a taki efekt :) Uwielbiam zresztą wszystkie cista i desery z budyniem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. wow ,ale ciacho ! muszę je zrobić ;D brat się ucieszy ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. bo najlepsze ciasta/dania powstają ... przez przypadek! :D budyniowe ciasto biorę w ciemno <3
    a co do chlebka - podałam przepis w poście już :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo ciekawy przepis:) chętnie go wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale smakowicie się prezentuje! I fajny pomysł na przystrojenie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ciekawy przepis, zapisuję i wypróbuję z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobiłam wczoraj, wygladał okronie, grudy sie porobiły straszne z czekolady rozpuszczonej z masłem, wygladało jak jakas brudna woda z grudami itp...ale efekt super, ciasto jest pyszne a ja jestem wybredna i zadko mi smakuja ciasta, nawet moja córka była zachwycona chociaz ona wogóle ciast nie lubi.super ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uff, a już się wystraszyłam! oj tak, to ciasto jest.. dziwne. nie wygląda zachęcająco, a jednak jest bardzo smaczne :) cieszę się, że się udało i pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy