Siła prostoty. Jabłecznik z orzechami włoskimi.

07:11:00

Tyle przygotowań, nerwów, prób - wszystko to za mną. Impreza bardzo udana, teraz pozostaje tylko zmobilizować wszystkie siły, aby jak najlepiej wykorzystać ostatnie 100 dni do matury.

Dziś przepis na ciasto tak szybkie i proste, że zdążyłam je przygotować przed samą studniówką. Miałam ochotę na taki jabłecznik, nie odpuściłam więc sobie  pieczenia nawet w tak napiętym dniu. Na szczęście (ze względu na paznokcie;) wywinęłam się z mycia używanych przeze mnie naczyń - gotować uwielbiam, ale co innego ze zmywaniem ;)
Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, jest naprawdę genialny! 


 Składniki:
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl.drobnego cukru (użyłam dodatkowo 2 łyżek domowego cukru waniliowego)
5 jajek
250 g masła lub margaryny
ok. 4-5 jabłek
garść posiekanych orzechów włoskich (u mnie więcej)
opcjonalnie: rodzynki
cynamon
cukier puder do posypania

Masło lub margarynę roztopić, ostudzić. Jajka wyjąć z lodówki, by miały temp. pokojową.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia.
Całe jajka ubić mikserem na najwyższych obrotach, na jasną i puszystą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając, aż powstanie gęsta masa. Dodać mąki wymieszane z proszkiem, zmiksować. Na koniec dodać roztopione masło, wymieszać.
Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok.22x34cm). Równomiernie wyłożyć na nie jabłka, posypać orzechami i cynamonem. Ja dodałam także niedużą garść rodzynek, namoczonych wcześniej w rumie.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez ok. 45 minut.
Ostudzić. Posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

You Might Also Like

11 komentarze

  1. podziwiam Cie ;) mi w takim dniu chyba ze stresu lecialoby wwzystko z rak ;)
    prosto i pysznie - najlepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, Olu, ja też byłam kłębkiem nerwów, a to ciasto to był mój sposób na odreagowanie :D

      Usuń
  2. Nie powiedziałabym, że jesteś dopiero w klasie maturalnej, tym bardziej gratulacje za pięknego bloga, bardzo lubię do Ciebie zaglądać :)
    A taka szarlotka marzy mi się od dłuższego czasu, szkoda, że sesja nie pozwala na pieczenie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za takie miłe słowa! :) cieszę się, że to co robię spotyka się z czyjąś aprobatą :)
      powodzenia na sesji, trzymam kciuki!

      Usuń
  3. zauważyłam, że ostatnio sięgam po coraz to łatwiejsze przepisy.
    prostota chyba najlepsza..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też nie chce się ostatnio wymyślać wyszukanych dań. ale wcale z tego powodu nie cierpię ;)

      Usuń
  4. Też kiedyś robiłam to ciasto z przepisu z Moich Wypieków. Jest pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo zdrowe i smaczne ciacho ,nie ma to jak jabłecznik ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy