Sakiewki z piersi z kurczaka i selerowe frytki

07:01:00

Czyli jak dla mnie - obiad idealny. Do tego kluski śląskie zrobione przez mamę, a całość polana sosem pieczarkowym. Sycący, przepyszny i prosty obiad, który polecam wszystkim lubiącym eksperymenty z formą podania piersi z kurczaka :) Pomysł ten podpatrzyłam niedawno, kiedy podobne sakiewki zostały podane podczas studniówki, na której miałam okazję towarzyszyć koledze. A frytki selerowe to taki zdrowszy akcent, który również bardzo mi smakował.






Składniki (na dwie sakiewki):
1 duża pierś z kurczaka, przekrojona wzdłuż na dwie części
2 duże pieczarki
1 łyżka masła
ser żółty, starty na dużych oczkach
ogórek konserwowy
kukurydza konserwowa
zioła prowansalskie, papryka słodka, sól i pieprz

Piersi z kurczaka rozbić dość cienko na szerokie filety, posypać papryką słodką, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczarki drobno pokroić, poddusić na maśle, doprawić solą i pieprzem. Na każdej piersi z kurczaka ułożyć starty ser, na to pieczarki, pokrojonego ogórka oraz ok. łyżkę kukurydzy. 



Brzegi zagiąć do środka, tworząc sakiewkę. Obwiązać górną część sznurkiem.



Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 20 minut.

Frytki selerowe:
1 seler
1 łyżka oleju
pieprz, zioła prowansalskie

Seler obrać, pokroić w paski. Olej wymieszać z przyprawami, polać nim seler. Całość przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.30-40 minut (aż będą chrupiące).

Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  1. ale super, zjadłabym , ślinka mi leci na sam widok <3

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę w końcu spróbować takich frytek z selera :))

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna propozycja podania :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy