Od serca (i w sercu). Zupa cebulowa z płatkami chili.

08:36:00

Mam świadomość, że nie dla każdego zupa, którą możecie zobaczyć na zdjęciach, będzie miała taką samą wartość. Dla mnie ma... Ze względu na naczynie, w którym ją podałam. Z tym kubkiem wiążą się bowiem jedne z moich pierwszych romantycznych wspomnień. Kubek, który był prezentem od mojego obecnego chłopaka kilka ładnych lat temu. Kubek, który był jednym z pierwszych wyznań miłości. W ukrytym napisem "Wiesz co? Kocham Cię" dla jednych będzie kiczowaty, dla innych - sentymentalny. Tak jak dla mnie. Zupa cebulowa, którą przygotowałam, jest bowiem zrobiona i podana (dosłownie!) od serca.

Muszę przyznać, że dawno nie robiłam zupy, która tak cudownie rozgrzewałaby zmarznięte od zimowej aury ciało. Wzorowałam się na przepisie z opakowania Francuskiej zapiekanej zupy cebulowej Winiary, wprowadzając kilka własnych zmian. Po pierwsze, by jeszcze bardziej pasowała do tematyki Walentynek - dodałam do niej pokrojone w serduszkowe plasterki marchewkę. Drugą zmianą była kwestia przypraw. Odrobina chili w płatkach zmieniła charakter zupy na bardziej wyrazisty, dodając nutę pikanterii. Dodatkowo, moją zupę cebulową podałam razem z orzechowymi grzankami i zapiekanym serduszkiem z sera żółtego. Co z tego wynikło? Pełny afrodyzjaków, rozgrzewający posiłek, idealny zarówno dla nas, jak i  naszej drugiej połowy.


Składniki (na 4 porcje):
1 opakowanie "Francuskiej zapiekanej zupy cebulowej" Winiary
3 duże cebule
2 łyżki masła
1 marchewka
1 litr wody
4 plastry sera żółtego, pokrojone w drobne paski
100 g orzechów włoskich
1 jajko
duża szczypta płatków chili
oregano i pieprz do smaku
2 kromki chleba



Przygotować warzywa: cebule obrać, pokroić w piórka. Marchewkę obrać za pomocą skrobaczki do warzyw, następnie ostrożnie operując nożem, nadać jej kształt serca (z dwóch stron obciąć jej boki, tak by były kanciaste i tworzyły szpiczasty czubek, a u góry, wzdłuż całej marchewki wyciąć "rowek"). Pokroić marchew w cienkie plasterki.



Orzechy drobno posiekać, przełożyć do miseczki.

Na głębokiej patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojone cebule i mieszając, podsmażyć na złoty kolor (ok.5 minut).

,
W garnku żaroodpornym zagotować 1 litr wody, wrzucić pokrojoną marchewkę i i podsmażoną cebulę. Wsypać zawartość dużej saszetki Winiary, dobrze rozmieszać, doprawić pieprzem i oregano.



 Gotować przez ok. 10 minut, następnie dodać smażoną cebulkę z mniejszej saszetki Winiary. Doprawić płatkami chili.


Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Zupę posypać pokrojonym w paski żółtym serem, zapiekać ok. 15 minut

.
W tym czasie przyrządzić orzechowe grzanki i serowe serduszka:
Formę do muffinek wyłożyć folią aluminiową. Do każdego dołka wsypać ser żółty, pokrojony w paski.
Wstawić do piekarnika na ok. 5-7 minut, aż ser roztopi się i będzie chrupiący.



Używając foremki w kształcie serca, wyciąć z chleba grzanki. W miseczce rotrzepać jajko, zanurzać w nim chleb i obtaczać w orzechach. Smażyć z dwóch na patelni z rozgrzaną łyżką masła, aż grzanki będą złociste.





Serowe foremki wyjąć z piekarnika, ostrożnie oderwać z nich folię. Wyciąć z nich serca, używając foremki.







Zupę rozlać do naczyń, udekorować serduszkiem z żółtego sera. Posypać odrobiną orzechów włoskich. Podawać z grzankami.

You Might Also Like

6 komentarze

  1. kubeczek w serduszko masz świetny, pięknie wygląda:) nie jadłam ten wersji zupy na ostro:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczarowałaś mnie orzechowymi grzankami :) ... muszę koniecznie je wypróbować jeśli nie z zupą , to jako dodatek do sałatki ...
    WSPANIAŁY POMYSŁ !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! myślę, że w sałatce będą wyglądać uroczo :)

      Usuń
  3. Ale ładnie wygląda.;) w takim.serduszkowym klimacie ładnie wyglądałby i barszczyk.:)




    ZAPRASZAM NA MOJEGO NOWEGO BLOGA: www.reasonablebaking.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładny kubeczek :) Juz dawno nie robiłam zupy cebulowej.

    OdpowiedzUsuń
  5. sposób na serduszkowe marchewki świetny!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy