Delikatne paluszki tuńczykowo-drobiowe

07:07:00

To danie wymyśliłam pod wpływem... resztek pieczonego kurczaka, który pozostał po niedzielnym obiedzie. Pierś i nogę z kurczaka zmieliłam, dodałam tuńczyka w puszce i parę innych składników. I wyszedł z tego fajny pomysł na szybki, tani obiad. Paluszki tuńczykowo-drobiowe podałam z kaszą gryczaną z warzywami oraz sosem pieczarkowym. Polecam, to naprawdę smaczne połączenie!





Składniki na ok. 9 paluszków:
180 g gotowanego lub pieczonego mięsa drobiowego (u mnie pierś i noga z kurczaka)
1 puszka tuńczyka w wodzie
pół cebuli
1 małe jajko
2 małe ogórki kiszone
2 plastry sera żółtego
2 łyżki mąki (u mnie pełnoziarnista)
sól, pieprz

Mięso rozdrobnić (najlepiej w malakserze). Dodać do niego odsączonego tuńczyka, zmiksować na jednolitą masę.Wbić jajko, wymieszać.
Cebulę i ogórki posiekać, ser pokroić w drobne paski. Dodać do masy mięsno-rybnej. Dobrze wymieszać, dodać sól i pieprz oraz mąkę. Wyrobić ręką.
Formować nieduże, podłużne paluszki. Smażyć je z dwóch stron na rozgrzanej oliwie, na złoty kolor.
Smacznego :)




You Might Also Like

4 komentarze

  1. Wyglądają smakowicie :) U mnie domowe paluszki rybne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale pychotka ! super na obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  3. Strasznie lubię takie resztkowe obiady, bo nie lubię jedzenia marnować. Lubię za to kasze gryczaną i wszelkie sposoby jej podania, moim zdaniem, są na wagę złota.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na pyszny danie! Będę musiała wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy