Świąteczne muffiny z masą makową

08:05:00

Wraz z grudniem coraz bardziej odczuwa się atmosferę świąt. To dobrze? I tak i nie. Domowa świąteczna atmosfera jest na pewno tym, na co czekam od dłuższego czasu. Ale jak widzę te wszystkie para-świąteczne wystawki w supermarketach, to zastanawiam się, co one tak naprawdę mają wspólnego z prawdziwą magią Bożego Narodzenia.
Jest jeden plus tej sklepowej gorączki. Wykorzystałam promocję, nabyłam masę makową i stworzyłam namiastkę świąt w mojej kuchni. Muffinki makowe z kawałkami czekolady i ananasem - polecam, szczególnie tym, którzy tak jak ja mak lubią kojarzyć tylko z tym bożonarodzeniowym okresem :)



przepis z niezawodnej Kwestii Smaku

Składniki (12 sztuk):
375 g masy makowej z bakaliami

1/4 - 1/2 szklanki cukru
3 małe jajka
1/3 szklanki śmietanki kremowej 36% (jeśli masa makowa jest dość rzadka, można pominąć)
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego lub 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto
70 g ciemnej czekolady, posiekanej na kawałki
1/2 szklanki posiekanego ananasa (świeżego lub z puszki, odsączonego)
1,5 szklanki mąki żytniej np. typ 1400 (lub orkiszowej, orkiszowej razowej lub pszennej razowej)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka zsiadłego mleka (maślanki lub gęstego jogurtu naturalnego)
orzechy włoskie do dekoracji, cukier puder do posypania


Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do misy miksera włożyć masę makową z bakaliami, zmiksować na wolnych obrotach (najlepiej mieszadłem) ze stopniowo wsypywanym cukrem. Następnie kolejno dodawać jajka, miksując po każdym dodanym przez około 30 sekund, na wolnych obrotach miksera. Dodać śmietankę, ekstrakt lub likier migdałowy i zmiksować. Na koniec wymieszać z posiekaną czekoladą oraz ananasem.
Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy makowej, wymieszać delikatnie łyżką, następnie połączyć wolno mieszając z zsiadłym mlekiem. Masę wyłożyć do 12 papilotek znajdujących się we wgłębieniach formy na muffiny.
Udekorować dwiema połówkami orzecha włoskiego. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 25 - 30 minut, aż patyczek będzie suchy. Wyjąć na kratkę, ostudzić i posypać cukrem pudrem





Przy okazji, Drogi św. Mikołaju....
*.*


You Might Also Like

15 komentarze

  1. uwielbiam masę makową ,szczególnie w makówkach ,ale w muffinach też pewnie pycha ! super przepis ;d świątecznie <3

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wypieki z makiem :) chociaż takiej wersji jeszcze nie jadłam, to jestem pewna, że te muffiny muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hahaha :D myślę, że małe Elfy stworzą dla Ciebie takie cudo :P bez kitu byla kiedyś taka bajka!

    Muffiny z makiem to fajne rozwiązanie makowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, takie Elfy to ja bym wielbiła aż po wieki :D

      Usuń
  4. Wspaniałe! Jestem na TAK:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Miffiny na pewno zrobię. ;) Ale dopiero odkryłam pandę - jest genialna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ładne muffiny..a to urządzonko bardzo ciekawe, mnie się marzy młynek do ziaren i robienia płatków..

    OdpowiedzUsuń
  7. co ja bym dała za takie urządzenie do masła orzechowego, chyba już nic innego bym nie jadła :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie zrobilam mufiny...generalnie za dlugo trzymalam je w piekarniku, bo patyczek ciagle byl mokry i nie mialam pewnosci, kiedy ne wyciagnac, co w efekcie dalo za bardzo spieczona gore, zamiast cukru pudru musze je polukrowac, by nabraly wilgotnosci...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż, można spróbować je polukrować, albo delikatnie nasączyć alkoholem (jeśli oczywiście dzieci nie będą jadły babeczek). Mam nadzieję, że mimo wszystko będą smaczne :)

      Usuń
    2. Apropos tego nasaczenia alkoholem, jaki najlepiej nasaczyc babaczki? (Posmarować pędzelkiem maczanym w alkoholu? Czy jak przy robieniu tiramisu wkladac do alkoholu i szybko wyciągać? I jaki alkohol bylby do czegoś takiego najlepszy?
      Z góry dziękuję za odpowiedź!

      Usuń
  9. Ja skropiłabym babeczki rumem lub malibu. A jeśli chcesz podać je w jeszcze bardziej wystawnej wersji, polecam polać je polewą z dobrej jakości czekolady :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy