Sernik pomarańczowy z piernikowym spodem i polewą

08:04:00

Chociaż ostatnio zrobiłam te mini serniczki, nie zaspokoiły one mojej ochoty na prawdziwy, kremowy, świąteczny sernik. Postanowiłam więc stworzyć pełnowymiarowe ciasto, z pełnowymiarowego wiaderka sera ;) I wreszcie... wreszcie moje pragnienie zostało w pełni zaspokojone. To jeden z najlepszych serników, jakie do tej pory upiekłam. Łączy wszystko to, co lubię, a w dodatku dobrze się prezentuje i bezproblemowo kroi. Autorka bloga Gotuję, bo lubię, miała rację nazywając go "asem z rękawa na tegoroczne święta". Jest idealny, koniecznie do zrobienia!

Sernik powstał z kompilacji dwóch przepisów: spód z Kwestii Smaku, masa serowa z bloga Gotuję, bo lubię. A polewę dodałam od siebie.








Składniki:

Spód:
65 g ciemnej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki (4 łyżki)
1 łyżka przyprawy piernikowej Kamis

dodatkowo, użyłam przyprawy do dań słodkich Kamis

Masa serowa:
750 g sera twarogowego (z wiaderka)
250 g gęstej śmietany 18%

5 dużych jajek
1 szklanka cukru (u mnie niepełna)
1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
1 budyń waniliowy bez cukru


Spód: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 5 - 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko (piana nie musi być sztywna). Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): utarte masło z roztopioną czekoladą, następnie z przesianą mąką i przyprawą piernikową, a na koniec z ubitym jajkiem. 




Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 8 - 10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka, która zabezpieczy zapadnięcie się spodu pod ciężarem masy serowej), wyjąć z piekarnika. 

Sernik: Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie miksera i miksujemy około 30 sekund na średnich obrotach - tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową wylewamy na spód brownie i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pod kratkę na której stoi sernik wstawiamy niskie naczynie, do którego wlewamy szklankę gorącej wody. Pieczemy około 60-70 minut. Sernik przed krojeniem studzimy w lodówce całą noc. 

Następnego dnia zrobić polewę:
w garnuszku roztopić 2 łyżki masła/margaryny, dodać 3 łyżeczki cukru, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dodać 2 łyżeczki kakao i 2 łyżki śmietanki kremówki. Wymieszać, zagotować. Zestawić z ognia i ostudzić. Polać nią sernik.





You Might Also Like

16 komentarze

  1. Ale pychota...Uwielbiam sernik i cytrusy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że ten by Ci idealnie posmakował :)

      Usuń
  2. sernik i piernik w jednym, to chyba ciasto-marzenie :)) podoba mi się!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam jak pomarańczowo -kochamy święta i te smaki ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. idealny na święta :) brzmi i wygląda baaaardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) marzył mi się taki sernik od dawna, w końcu udało mi się go upiec :)

      Usuń
  5. Kolejny pomysł na świąteczny sernik. Ostatnio na kwestii smaku był cynamonowy na pierniczkach z musem śliwkowym. A dziś widziałam jeszcze z makiem i lemon curdem. I który upiec? Chyba zrezygnuję z murzynka i makowca i postawię na serniki, bo są najlepsze:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam ten sam problem :) musiałabym chyba upiec 4 serniki - dla każdego domownika po jednym, który idealnie trafiałby w indywidualny gust ;)

      a tak właściwie, to nie trzeba rezygnować ani z murzynka, ani z makowca.. można zrobić przecież serniko-makowiec albo serniko-brownie :D

      Usuń
  6. mi sie podoba szczegolnie spod ;p hehe

    OdpowiedzUsuń
  7. do kolekcji wypieków świątecznych trzeba dodać ten przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Sernik piekłam w sobotę, dzisiaj zjadłam ostatni kawałek - i wydaje mi się, że jest jeszcze lepszy, niż wcześniej :)

      Usuń
  8. Uwielbiam wszystko o smaku pomarańczowy, od kosmetyków a na jedzeniu kończąc. Do tej pory serniki były dla mnie wyższą szkołą jazdy, ale ten na tyle mnie kusi, że musze go wypróbować. Startuje z pieczeniem już w weekend, aby na święta poprawic co nieco jak mi teraz nie wyjdzie. Osobiście do wszystkich wypieków dodaje naturalne ekstrakty z pomarańczy, cytryn czy migdałów http://delikateko.pl/ekstrakt-cytrynowy-100ml100-naturalny.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie serniki ale nie mam wymagań - z wszystkich ciast jestem zadowolony - nie kapryszę - nie wydziwiam -
    Wydaje mi się że dlatego bo zauważam starania -wysiłek kobiety która piecze- czy przygotowuje ciasto czy inny deser -
    Adam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy