Pierogi żytnie ze szpinakiem i wtorkowy jadłospis

07:52:00

Śniadanie:
owsianka z jabłkiem, cynamonem i masłem orzechowym, kawa z mlekiem 


II śniadanie:



Obiad:
Pierś z kurczaka w cieście francuskim, ziemniaki, sałatka (pomidor, papryka)



Podwieczorek:
Serek wiejski, jabłko, 2 kiwi


Kolacja: 
Pierogi żytnie ze szpinakiem



Składniki: (ok.12 sztuk)
Ciasto:
1 szkl. mąki żytniej razowej
1/2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. wrzątku
Mąki razem wymieszać, połowę sparzyć wrzątkiem, przestudzić. Dodać resztę mąki i zagnieść na gładką masę. Cienko wałkować, wykrawać szklanką koła. Nakładać po łyżce farszu szpinakowego, dokładnie zlepiać. Gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, podawać z przyrumienioną cebulką.
Farsz:
1 op. szpinaku mrożonego
50 g sera feta lub zwykłego twarogu kanapkowego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Szpinak rozmrozić, odparować wodę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać z pokruszonym serem.


W dodatku chciałam się pochwalić nagrodą w konkursie u Veggie. Paczka przyszła do mnie wczoraj.
Dziękuję, bardzo mi miło! :)



You Might Also Like

9 komentarze

  1. ojej zazdroszczę Ci tych pierożków! w domu nawet nie ma mowy i robieniu takich, muszę kupować jeżeli chcę takowe zjeść.
    a owsianka jest dokładnie z tym co lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ pyszny miałaś jadłospis, zdecydowanie moje smaki :) Zwłaszcza pierogi *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorowo i mega zdrowo! :) zdecydowanie zjadłabym to co ty;D

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszny jadłospis ,ta owsianka *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. ach te pierogi, zjadłabym sobie... cieszę się, że paczka dotarła, miłej lektury :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. ta pierś kurczaka w cieście francuskim wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.
    Więcej informacji na moim blogu: http://miksturownik.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog-i-moje.html

    Zachęcam do zabawy.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy