Pełnoziarniste pierogi z soczewicą i blogowe Mikołajki

07:14:00


Na początku chciałam jeszcze raz zachęcić do przyłączenia się do akcji Świąteczna paczka dla Blogera - wszystkie szczegóły tutaj oraz klikając w baner znajdujący się z prawej strony u góry.


Ostatnio, w związku z zabawą Liebster Blog, kilkakrotnie odpowiedziałam na pytanie "Jaka jest Twoja ulubiona potrawa?". Powiedziałam, że ostatnio są to pierogi z soczewicą. Żeby nie być gołosłowna, przedstawiam mój przepis na to pyszne i sycące danie. 

Dagmara, jeśli to czytasz - pamiętaj, że jeszcze zdołam przekonać cię, że soczewica nie jest taka "ble" ;)


Składniki:

Ciasto:
1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki żytniej jasnej
1 szkl. ciepłej, przegotowanej wody
szczypta soli
1 jajko

Ciasto najlepiej przygotować w malakserze - umieścić w nim mąki, sól, wbić jajko i powoli dolewać wodę.

Farsz:
1 szkl. soczewicy czerwonej
2 małe marchewki
1 łyżka masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego - używam Pudliszek, i nie jest to żadne podlizywanie - ta firma jest po prostu najlepsza :)
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie


Soczewicę ugotować do miękkości w wodzie z łyżeczką soli. 
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli. Dodać także przeciśnięty przez praskę czosnek, dusić pod przykryciem przez ok. 5 minut.
Do cebuli z marchewką dołożyć ugotowaną soczewicę. Wymieszać, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy (uwaga: farsz musi być naprawdę dobrze doprawiony, bo podczas gotowania jego smak "łagodnieje"). 
Ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać szklanką koła, nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać. Gotować w wodzie z dodatkiem soli i oliwy oliwek. Można podawać z masłem i cebulką.
Smacznego!


You Might Also Like

10 komentarze

  1. Wyglądają tak jesiennie i smacznie. Chodzą za mną takie już od dawna, ale po ostatnim nieudanym duecie ciecierzyca-dynia-feta trochę się zniechęciłam, ale myślę, że te pierożki natchną mnie na nowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dario, zapewniam Cię, że tym razem się nie zawiedziesz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. te pierożki wyglądają zupełnie jak mojej babci!:D ale się za nimi stęskniłam..
    ale nadzienie jest zupełnie nowe, świetne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podobieństwo do pierogów babci uważam za komplement :D dzięki :)

      Usuń
  4. jedne z moich ulubionych :) zaraz po tych z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Marto, zachęcam gorąco do wypróbowania :))

      Usuń
  6. uwielbiam pierogi z soczewicą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię bardzo podobne i są pyszne! :) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy