Czekoladowa babka z czerwonym winem

07:01:00

Jeśli lubicie wypieki "z charakterem", polecam Wam tą babkę. Intensywnie czekoladowa, z wyczuwalnym aromatem wina.. Jest pyszna i idealnie pasuje na jesienno-zimowe wieczory. Tylko uwaga, nie podawajcie jej dzieciom - nawet, jeśli będą się domagały ;)




źródło, podaję z moimi zmianami

Składniki:

250 ml czerwonego, półsłodkiego wina (u mnie domowej produkcji)
125 g miękkiego masła
300 g brązowego cukru (użyłam 200g białego)
3 duże jajka
200 g mąki
60 g kakao (dałam 50g)
skórka starta z 1 pomarańczy/cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady
5-6 łyżek kremówki (36%)
 u mnie dodatkowo: orzechy włoskie do posypania

Składniki powinny mieć temp. pokojową.

Mąkę łączymy z kakao, proszkiem do pieczenia i skórką z pomarańczy/cytryny.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po jednym jajku.
Kiedy masa maślano jajeczna jest już dokładnie wymieszana, wsypujemy mąkę z dodatkami i wlewamy wino. Miksujemy na najwyższych obrotach do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite.

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy kakao. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 - 45 min (do suchego patyczka).

Babkę studzimy w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy.

Przestudzone ciasto dekorujemy polewą (śmietankę i połamaną czekoladę topimy w kąpieli wodnej i mieszamy do chwili, aż masa będzie gładka). Dodatkowo można posypać babkę orzechami.




Do niedzieli można wziąć udział w mikołajkowej zabawie "Świąteczna paczka dla Blogera", zapraszam! :)


You Might Also Like

8 komentarze

  1. ale ci fajna baba wyrosła ;d pysznie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. była jeszcze większa, ale zniecierpliwiona i zachęcona zapachem z piekarnika zbyt szybko otworzyłam drzwiczki, przez co trochę opadła :( ale smaku na szczęście jej to nie ujęło :)

      Usuń
  2. Z przyjemnością nominuję Cię do nagrody Liebster Blog :) Pytania znajdziesz tu http://gotowanie-z-pasja.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
  3. babka z winem? dla mnie to totalna nowość, ale brzmi bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat mamy w domu butelkę niewypijalnego wina, może więc nada się do ciasta? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam gorąco :) a resztę wina można spożytkować w inny sposób... :)

      Usuń
    2. aa, teraz doczytałam, że niewypijalnego xd więc do ciasta będzie jak znalazł.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy