Tort szpinakowy

07:18:00

Pomysł na to danie jak zwykle zrodził się pod wpływem chwili. Miałam inną koncepcję obiadu, ale kiedy na odwrocie szpinaku zobaczyłam ten przepis, postanowiłam zaskoczyć rodzinę i podać naleśniki w innej formie niż zawsze. Tort naleśnikowy, zapiekany z serem (i słonecznikiem, dodanym od siebie), podany z aromatycznym sosem pieczarkowym smakował wszystkim. Na szczęście wystarczyło na trochę dokładki dla każdego :) Myślę, że to fajna propozycja na piątkowy, bezmięsny obiad.




Składniki:
Naleśniki (ok. 10sztuk):
150 g mąki (kopiasta szklanka)
2 jajka
szklanka mleka
szczypta soli
łyżeczka oleju

Mąkę przesiać, dodać jajka, mleko, sól, zmiksować. Pozostawić ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut, aby "odpoczęło". Po tym czasie dodać do niego trochę wody (ok.pół szklanki), by miało odpowiednią konsystencję i łyżeczkę oleju. Zapobiegnie to przywieraniu naleśnikom do patelni. Usmażyć naleśniki, odłożyć na talerz.

Szpinak:
1 op. mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
150 g sera kanapkowo-sałatkowego (może być też pleśniowy lub feta)
sól, pieprz

Dodatkowo: starty żółty ser do posypania

Szpinak odmrozić, odparować nadmiar wody. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony ser. Wymieszać.


Przygotować tortownicę. Wysmarować ją niewielką ilością masła. Układać po kolei naleśnik, na to ok.1,5 łyżki masy szpinakowo-serowej, aż do skończenia składników (na górze kończąc naleśnikiem). Posypać startym żółtym serem. 
Tort zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Podawać z sosem pieczarkowym.

Smacznego!

You Might Also Like

15 komentarze

  1. Świetnie się prezentuje z tą wartstwą sera zapieczoną z wierzchu :) Osobiście uwielbiam ten sposób podawania naleśników, bardzo efektowny i smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W moim domu wszyscy lubią naleśniki i szpinak / dzieci też :) /... muszę spróbować / może dziś na kolację ? :):) /

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, to może być dobre rozwiązanie na smaczną kolację :)

      Usuń
  3. fajny pomysł z tymi naleśnikami, ja zwykle zawijam farsz w jeden naleśnik, ale taki tort może być miłą odmianą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aga, ja też zwykłam zawijać klasycznie naleśniki, ale tym razem pomyślałam, że trzeba zerwać z rutyną :)

      Usuń
  4. Ja bym się dała pokroić za taki tort! Uwielbiam to połączenie, ale nie robię bo nie mam z kim zjeść. Mój mąż szpinaku nie tknie, niestety. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na szczęście wszyscy lubią szpinak, więc nie jestem osamotniona. Ale zawsze można zrobić mniejszą porcję tylko dla siebie ;)
      Również pozdrawiam!

      Usuń
  5. Poproszę kawałek takiego tortu! :) Naleśniki ze szpinakiem i żółtym serem to jedne zz najpyszniejszych, a w takiej formie wyglądają bardzo reprezentatywnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Co za pomysł. Zazdroszczę i chcę poczuć ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tort wygląda zachwycająco. :) Muszę spróbować, tym bardziej, że lubię szpinak.

    Ilka

    OdpowiedzUsuń
  8. świetnie wygląda, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy