Prawdziwe ciacho ;) Karmelowo-owsiane.

08:36:00

Pogoda nas rozpieszcza. Nie wiem, na jak długo, więc jestem zdania, że trzeba tą polską, złotą jesień wykorzystać możliwie najlepiej. Nałapać promieni słońca, by potem móc rozświetlać nimi szare dni.

 Zostawiam przepis na bardzo łatwe, niemal błyskawiczne ciastka. Konieczny jest do nich cukier brązowy - to on nadaje im karmelowego smaku. Moje są trochę niepokorne, bo w trakcie pieczenia mocno się powiększyły ;) Ja jednak lubię takie nieregularne kształty. Przynajmniej widać, że są domowe.


Składniki (ok.12 dużych ciastek):
130 g cukru brązowego
100 g płatków owsianych (dałam 80g płatków i 20g ziaren słonecznika)
2 łyżki otrąb owsianych
30 g masła w temp.  pokojowej
1 jajko
szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, nakładać po łyżce ciasta, zachowując spore odstępy (uwaga - ciastka rozlewają się na boki!). Piec w temp. 180 st. przez ok.10 minut (jeśli chcemy. by ciasteczka były ciągnące) lub 13 minut (jeśli chcemy, by były chrupkie). Pozostawiamy do ostygnięcia (twardnieją dopiero po wystudzeniu).


You Might Also Like

12 komentarze

  1. jak zwykle wyśmienite ; )

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj, bosko wygląda <3 Karmelowe to jedne z moich faworytów, ale zawsze do tej pory robiła je mama. Do tej pory ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No tak, nie ma jak brązowy cukier. Jakiego użyłaś? Muscovado czy Demerara?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam zwykłego cukru brązowego firmy Diamant :)

      Usuń
  4. nawet z tak niewielu składników potrafisz wyczarować coś pysznego! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki Olu :) te ciasteczka powstały pod wpływem chwili :)

      Usuń
  5. Już sobie wyobrażam ich karmelowy smak z kubkiem prawdziwego kakao:) Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. duże, okrągłe i słodkie, pycha! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. karmel to ja biorę w ciemno pod każdą postacią! mmm:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy