Pieczone jabłka i ślimaczki francuskie z orzechami

06:56:00

Ten deser wymyśliłam... w pięć minut. Miałam ochotę na coś słodkiego, a oprócz jabłek, kawałka ciasta francuskiego i orzeszków ziemnych nie znalazłam w kuchni nic ciekawego. Wykorzystując te składniki, udało mi się stworzyć szybki podwieczorek. Pieczone jabłka z bakaliami i bezową czapą oraz ciasteczka z ciasta francuskiego z orzechami. Mniam! 



Składniki:

Pieczone jabłka:
2 duże, twarde jabłka (dobre będą odmiany Cortland albo Jonagold)
2 łyżeczki mieszanki bakalii
1 łyżeczka miodu
1 duże białko
1 łyżka cukru

Ślimaczki z ciasta francuskiego:
1 płat gotowego ciasta francuskiego
1 łyżka brązowego cukru
4 łyżki mielonych fistaszków i 2 łyżeczki masła*

*można zastąpić gotowym masłem orzechowym

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
Ciasto francuskie rozwinąć, posmarować masłem z orzeszkami posypać cukrem, zwinąć jak roladę. Pokroić w 0,5 cm plastry, układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec przez 25 minut.

Jabłka umyć. Ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu, uważając, by nie uszkodzić skórki. 
Do powstałego otworu wlać po pół łyżeczki miodu i wsypać trochę bakalii. 
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec przez ok. 30 minut. 
W międzyczasie białko ubić na sztywno. W połowie wsypać łyżkę cukru, zmiksować, aż piana będzie sztywna i gładka. Wyłożyć pianę w otwory jabłek, obsypać bakaliami. Zapiekać jeszcze przez ok. 15 minut.

Smacznego!


You Might Also Like

5 komentarze

  1. Fistaszki mieliłaś blenderem? Od kilku dni chodzą za mną pieczone jabłka...mmm, chyba w końcu się skuszę :)
    Jeśli lubisz gotowanie zapraszam do dołączenia do mojego bloga.

    http://blaszkowska.blogspot.com/

    Pozdrawiam.
    KB

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, użyłam blendera. Również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Takie pieczone jabłko musi smakować cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!
    Jabłuszko i ślimaczki.
    Urocza kompozycja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Powrót do dzieciństwa...mniaaaam!!
    Bardzo apetyczne!!!
    Pozdrawiamy!
    Tapenda ;);)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy