Najlepszy chlebek bananowo-czekoladowy

05:25:00

Rewelacyjny. Fantastyczny. Upiekłam go i zupełnie przepadłam.
O ile wcześniejszych podejść do bananowych chlebków nie zaliczam do bardzo udanych, o tyle ten podbił moje serce od pierwszego kęsa. Mięciutki, lekko wilgotny (ale nie gliniasty!), idealnie słodki, pięknie pachnący. Może moja recenzja jest zbyt idylliczna. Może przesadziłam z nagromadzeniem tylu zachwytów w kilku linijkach. Ale nigdy nie jadłam lepszego bananowego chlebka. A najlepiej sprawdźcie sami, czy podzielacie mój entuzjazm :)


źródło

Składniki:
195 g mąki pszennej, przesianej 
1 łyżeczka sody 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
1/4 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki cynamonu 
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
120 ml (ok. pół szklanki) oleju rzepakowego 
190 g cukru brązowego 
2 jajka 
4 dojrzałe banany
100g gorzkiej czekolady, stopionej

ew. orzechy lub migdały

Mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i gałkę muszkatołową przesiać do miski. W oddzielnym naczyniu zmiksować ze sobą olej, cukier i jajka, miksować przez ok. 2 minuty, aż składniki dobrze się połączą. 
Banany obrać,rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do zmiksowanej masy, wymieszać drewnianą łyżką. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszać do połączenia się składników (nie za długo, żeby nie napowietrzyć zbytnio ciasta).
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Połowę ciasta odlać do innego naczynia, zmiksować krótko z czekoladą. 

Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlać po trochę jasnego, a następnie trochę ciemnego ciasta, robiąc łaty. Zrobić "esy-floresy", używając wykałaczki.  Można dodatkowo posypać ciasto płatkami migdałowymi lub orzechami. 
Wstawić do nagrzanego do 170 st. piekarnika, piec przez ok. 55-60 minut.






Najsmaczniejsze jest jeszcze ciepłe ze szklanką mleka :))

You Might Also Like

14 komentarze

  1. Och, takiego chlebka bananowego to jeszcze nie robiłam. Wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie musisz spróbować, gorąco polecam :)

      Usuń
  2. Kocham bananowe chlebki, z czekoladą to musi byc obłędnie pyszne! *_*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie i baaardzo apetycznie! Też niedawno popełniłam taki marmurek bananowy!
    Pozdrawiam serdecznie!
    Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja widzialam ostatnio french toast zrobione z chlebka bananowego...ten by sie bardzo nadawal na taka rozpuste!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo apetyczny!
    też tak mam, że niektórych wypieków nie mogę się nachwalić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jest taki... ach... idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nic dziwnego, że najlepszy - dwukolorowe ciacha z czekoladą kocham :)

    OdpowiedzUsuń
  8. bananowe chlebki są przepyszne :)
    A z dodatkiem czekolady to niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jeszcze nie jadłam niedobrego chlebka bananowego, więc wierzę w każde słowo zachwytu bez zastrzeżeń ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam, rzeczywiście fantastyczne ciasto!
    http://przystole.blox.pl/2013/01/Chlebek-bananowy-z-czekolada.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy