Jesienne muffiny. Marchew, jabłko, banan

06:53:00

To jedne z pierwszych muffinek, jakie upiekłam. Nic dziwnego, że mam do nich sentyment i często powracam do tego przepisu :) Są naprawdę proste w wykonaniu, jak to muffiny - nie potrzeba nawet miksera. Wybaczcie mi to, że znowu dołożyłam od siebie bakalie, po prostu bardzo lubię, jak coś mi chrupie pod zębami :) Możecie je spokojnie pominąć.



źródło

Składniki na 15 babeczek:

2 szkl mąki
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki cynamonu
2 średniej wielkości (lub 1 duży) bardzo dojrzałe banany
1 jabłko
1 średnia marchewka
2 jajka
¼ szkl oleju
+  opcjonalnie duża garść bakalii (u mnie żurawina, migdały, słonecznik)




Mąkę, cukier, proszek, sodę, sól i cynamon wymieszać w misce. W drugiej misce rozgnieść banany, dodać starte na tarce obrane jabłko i startą marchewkę. Wbić jajka, dodać olej i wymieszać. Wsypać mokre składniki do miski z sypkimi, dodać bakalie i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Gęstą masę nakładać do papierowych foremek lub bezpośrednio do formy na muffinki, uprzednio wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Wkładać nie więcej niż do ¾ wysokości foremek.
Piec w temp. 180-190°C przez 20 min.





You Might Also Like

14 komentarze

  1. Prawdziwie jesienne, a do tego same zdrowe w nich dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie wszystkiego co najlepsze :) idealne na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm, takich muffinek jeszcze nie jadłam, podoba mi się taka wersja.

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe jesienne dodatki, ja zrobiłam dziś marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne te muffiny,ja też je często robię.Zapraszam do siebie na nadziewane bułki z grzybami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. robie jutro!!! o matko, a chciałabym dzisiaj...

    OdpowiedzUsuń
  7. Jesienne smaki, pyszne dodatki, nic tylko piec :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam do pieczenia i polecam, są bardzo dobre :)

      Usuń
  8. Bardzo lubię takie babeczki. Świetny mają kolor dzięki marchewce, porwałabym ci kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie Ci się upiekły te muffinki! Fajny pomysł z tymi bakaliami :)
    Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam chce z tych składników upiec ale nie babeczki tylko w jednej formie sylikonowej ciasta tylko zastanawiam sie w jakiej temperaturze i ile piec takie ciasto?????? proporcji skladnikow nie mam zamiaru zmieniac chyba wyjdzie z tego niewielkie ciasto??????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zależy od rozmiarów formy - jeśli faktycznie jest niewielka, to spokojnie wystarczą te proporcje. Ja piekłam kiedyś zamiast muffinek ciasto w tortownicy o śr.21 cm, i wyszło w porządku :) proponuję zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec przez 35-40 minut. Proszę obserwować, czy ciasto nie jest bardzo przypieczone. Patyczek wbity w środek powinien być suchy.
      Pozdrawiam :) Proszę dać znać, jak wyszło!

      Usuń
  11. Wyszły! Chyba troszkę gumiaste, ale wyszły pyszne - moje pierwsze udane babeczki :) Co dowodzi, że to nie ja jestem złą kucharką, tylko korzystałam ze złych przepisów.
    Bardzo dziękuję! I za ciasto marchewkowe też, które udało się rewelacyjnie, i mimo ilości zniknęło w 1 dzień :) Niedługo zabiorę się za jakieś kolejne słodkości stąd, mniam mniam.
    Pozdrawiam,
    eM.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za taki komentarz! cieszę się, że oba przepisy, które wypróbowałaś z mojego bloga, przypadły Ci do gustu :)
      pozdrawiam i zachęcam do dalszych prób pieczenia :))

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy