Cudowne właściwości soków

12:34:00





Może zabrzmi to dziwnie, ale istnieją pewne zalety bycia chorym. Jedną z nich jest fakt, że większa uwagę zwracam na swoją dietę i staram się dostarczać organizmowi więcej dobroczynnych składników. Dziś, kiedy zostałam w domu, postanowiłam odkurzyć dawno nieużywaną sokowirówkę i przemieniłam znalezione w kuchni warzywa i owoce na pyszne i zdrowe soki. Naturalnie wspomogą one moją kurację antybiotykową.







Pierwsza wersja to marchew + buraki. Sok powstał z 5 dużych marchewek i 2 średnich buraków. Takie połączenie jest niezwykle zdrowe! Buraki działają pobudzająco, są wskazane przy anemii i nerwicy, zawierają dużo witaminy B, zwiększają odporność organizmu, odkwaszają go. Marchew z kolei jest powszechnie znana jako warzywo poprawiające koloryt cery, chroni nasz układ odpornościowy, działa przeciwbakteryjnie oraz reguluje pracę przewodu pokarmowego. 




Drugi rodzaj soku to marchew + jabłko + natka pietruszki. Użyłam w tym celu 2 marchewek, 3 jabłek (ze skórką) oraz pęczku natki. Co ciekawe, jabłka, powszechnie doceniane za wysoką zawartość błonnika, zawierają również sporo żelaza. W połączeniu z niezwykle zdrową natką to prawdziwa bomba witaminowa szczególnie dla tych, którzy cierpią na niedobory tego pierwiastka.  Taki koktajl zawiera naprawdę sporo witaminy C, która przyda się w okresie jesienno-zimowym.


Na zdrowie! :)

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo często piję takie soki z sokowirówki i bardzo je lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też jestem chora. Ale najchętniej nie jadłabym nic ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy