Burgery z tuńczyka

08:18:00

Ostatnie dni mijają mi w bezustannym pośpiechu. Formalności związane z deklaracjami maturalnymi, podpis tu i tam, myślenie o przyszłości. Jaki kierunek studiów wybrać, na jakiej uczelni, w jakim mieście. Coraz poważniej myślę o socjologii, spotykam się z absolwentkami tego kierunku, rozmawiam, pytam. I mam wrażenie, że to wszystko dzieje się za szybko. Zbyt szybko, żeby móc na poważnie zastanowić się, czego tak naprawdę chcę od życia. W dzisiejszym pośpiechu i skrótowości naszej edukacji wymaga się od uczniów podjęcia dojrzałej decyzji w zbyt krótkim czasie. Nie sztuka wybrać coś, z czym człowiek będzie męczył się przez kolejne lata...



Zostawiam Was z przepisem na bardzo smaczne burgery z tuńczyka, które z powodzeniem możecie zrobić na obiad. Są łatwe do zrobienia i smakują jak najlepsze paluszki rybne - a tu przynajmniej wiecie, co macie w środku. Podałam je z kaszą pęczak i sosem pieczarkowym - to był bardzo sycący obiad.

źródło, z małymi modyfikacjami



Składniki (na ok. 6 burgerów)


1 puszka (ok. 200g) tuńczyka w sosie własnym (najlepszy będzie rozdrobniony)
1 jajko 
2 łyżki mąki ( u mnie - pszenna pełnoziarnista)

2 łyżki otrębów
4 zielone marynowane oliwki (bez pestek)
kilka listków bazylii
pół cebuli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
pieprz


do obtoczenia kotletów: otręby wymieszane z bułką tartą (około 2 łyżek)
łyżka oliwy z oliwek do smażenia


Dokładnie odsączamy tuńczyka. Oliwki i bazylię siekamy. Cebulę drobno kroimy. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę pieprzu. Ubijamy widelcem jajko, łączymy z rybą, cebulą i oliwkami. Dodajemy sypką mieszaninę z miski i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

    Formujemy małe kulki i obtaczamy je w otrębach. 
      Rozgrzewamy tłuszcz na teflonowej patelni.
        Smażymy kotleciki przez 6 minut na średnim ogniu, delikatnie je rozgniatając. 
          Odsączamy kotleciki na papierowym ręczniku.










          You Might Also Like

          9 komentarze

          1. Pysznie i zdrowo, może i mój mały niejadek by się skusił?

            OdpowiedzUsuń
            Odpowiedzi
            1. myślę,że mogą posmakować dzieciom, nawet tym, które nie przepadają za rybami - są bardzo delikatne, a smak tuńczyka nie jest dominujący :)

              Usuń
          2. Pyszności !:) muszę spróbować, a co do wyboru studiów to uważam, że mało kto wie w wieku 18-19 lat co chce w życiu robić, a wybór złych studiów i droga męczeństwa przez kolejne 5 lat to największy ból :) życzę dobrych wyborów życiowych !:)

            OdpowiedzUsuń
            Odpowiedzi
            1. całkowicie się zgadzam. brakuje nam czasu na mądre wybory...
              dziękuję za komentarz, mam nadzieję, że uda mi się w tym wszystkim odnaleźć :)

              Usuń
          3. naprawdę, bardzo lubię te burgery. robię je ciut inaczej, ale smakują pysznie ;]

            OdpowiedzUsuń
          4. Jeszcze nigdy takich nie robiłam, myślę, że w ten weekend się to zmieni :)

            Co do studiów to połowa moich znajomych po roku studiów zmieniła zdanie. Ja sama żałuję, że nie byłam nieco bardziej odważna i nie zmieniłam moich. Tak naprawdę to i tak studia jedno, a praca drugie ;)

            OdpowiedzUsuń
            Odpowiedzi
            1. Kasiu, zdaje sobie z tego sprawę. Zresztą w dzisiejszych czasach i tak trudno jest znaleźć pracę w swoim zawodzie...
              I wiem też, że dopóki sama nie spróbuję, nie będę wiedziała, czy mi dany kierunek naprawdę odpowiada ;) ale każde doświadczenie jest cenne.

              Usuń
          5. pół jakiej wielkości puszki? kupiłam taką 300g i 200g i za cholerę nie wiem, ile to będzie "pół"

            OdpowiedzUsuń
            Odpowiedzi
            1. polecam użyć całość tej 200g puszki. Masa ryby po odsączeniu będzie wynosiła ok. 150g, tyle około potrzeba w przepisie (już dopisuję). Pozdrawiam :)

              Usuń

          Dziękuję za każdy komentarz!
          Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

          myTaste.pl

          Jestem na

          Durszlak.pl

          Polub na Facebooku

          Obserwatorzy