Karmelowy budyń i o tym, jak się sparzyłam

07:41:00

Sparzyłam dosłownie. Z gorącym karmelem nie ma żartów! I choć w teorii o tym wiedziałam, nie zachowałam się zbyt ostrożnie przenosząc łyżeczkę znad garnka do zlewu. Nadstawiłam dłoń... I teraz mam pięknego, białego bąbla. Na szczęście to nic poważnego. Jednak piszę to, żeby przypomnieć Wam, że roztopiony karmel ma temperaturę ok. 135 st.Uważajcie, proszę. Nie warto nabawić się poważnych oparzeń za chwilę nieuwagi.



A budyń... Jest bardzo dobry. Aksamitny, o karmelowym smaku. I mimo, że się na nim sparzyłam (;)), smakował wybornie. Taki mały, jesienny umilacz.


Przepis zaczerpnęłam z książki "Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję" str.681

Składniki: (na dwie porcje jak na zdjęciu)
500 ml mleka
90 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
sok z cytryny
1 łyżka masła

Cukier podgrzewać z sokiem z cytryny. Gdy zbrązowieje, wlać 100 ml gorącej wody. (i UWAŻAĆ, karmel może pryskać). Mieszać, aż karmel rozpuści się i ponownie nieco zgęstnieje.
450 ml mleka zagotować, dodać karmel, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 50 ml zimnego mleka, dodać do gorącego mleka, zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i rozlać do pucharków. Można udekorować bitą śmietaną.


You Might Also Like

11 komentarze

  1. Kiedyś próbowałam zrobić domowy budyń karmelowy ale spaliłam rondelek :< I zgadzam się, dziadostwo jest okropnie gorące, zrobiłam to samo co Ty i ślad do tej pory mam :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no to chyba mnie też czeka blizna.. cóż, przynajmniej następnym razem zachowam maksymalną ostrożność :)

      Usuń
  2. Zjadłabym sobie teraz taki budyń ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie, a właśnie niedawno córcia mnie prosiła o domowy budyń karmelowy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. biedna... ja też ZAWSZE musze się poparzyć ale o gorący piekarnik... no mówię on sam na mnie leci ;]

    budyń fantastyczny i tak by the way - nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcie na miniaturce ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, uwielbiam budynie. Domowy robiłam chyba raz jeden zaledwie - czas najwyższy ten wyczyn powtórzyć ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Można prosić więcej budyniowych przepisów ? :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy