Dwukolorowa chałka

09:25:00

Jesień nastraja do pieczenia. Drożdżowe ciasta zawsze smakują w chłodne dni, a zapach i ciepło unoszące się z uchylonych drzwiczek piekarnika przyjemnie otulają każdy kąt domu. A chałka jest dobra na każdą okazję. I bez okazji też. Miękka, lekko słodka, puszysta i - tu mój pomysł - dwukolorowa. Bardzo smaczna. Polecam na umilenie jesiennych dni.



Na zaczyn:
40dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 szklanki ciepłej wody
3 łyżki mąki

Na ciasto:
500g mąki pszennej
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
4 łyżki wody
1 jajko
1 łyżka maku i 2 płaskie łyżki kakao

Ponadto: 1 roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotować zaczyn: drożdże utrzeć z cukrem, zalać ciepłą wodą i wymieszać z mąką. Odstawić na ok. 10 min.

Mąkę przesiać, zrobić w niej dołek. Wlać zaczyn, roztopione masło, jajko roztrzepane z cukrem oraz wodę. Wyrobić gładkie ciasto (ok.10 min), podzielić je na dwie części. Do jednej dodać mak i kakao, ponownie zagnieść. Obie części odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Po wyrośnięciu uderzyć ciasto pięścią (w celu odgazowania) i ponownie zagnieść. Podzielić na 4 części (2 z jasnej i 2 z ciemnej), z każdej uformować wałek tej samej długości. Zapleść z nich kłos, podwijając końce pod spód chałki.






Chałkę posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok.30 min w temp. 180 st.

Smacznego!

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Tak dawno nie jadłam chałki, że chyba się skuszę by ją zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, jest idealna na słodkie śniadanie lub podwieczorek :)

      Usuń
  2. fajna! też ostatnio piekłam chałkę, rzeczywiście coś jest w tej jesiennej aurze ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może po prostu smak i zapach ciasta drożdżowego kojarzą nam się z chłodniejszymi dniami? :)

      Usuń
  3. ale fajna, pięknie plotłaś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, chociaż dziwnym trafem jeden wałek ciasta skończył się za szybko i musiałam trochę inaczej zakończyć :D

      Usuń
  4. Podoba mi się pomysł na chałkę o smaku kakao :)... Piękna ta Twoja chałeczka:)!

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda bosko! aż się człowiek głodny na noc zrobił :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam drożdżowe wypieki, a taka chałka , jeszcze do tego kawa inka :))) Rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam chałkę ze świeżutkim masełkiem i konfiturą... Kakaowej jeszcze nie jadłam, chyba trzeba będzie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy