Drożdżowe z serem i śliwkami

09:21:00

Zerwałam ostatnią sierpniową kartkę z kalendarza, a z nią ostatnie chwile wakacyjnej beztroski. W tym roku nie ma żartów, to nie przelewki. Dużo tych ostatnich razów czeka mnie właśnie w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy. Ostatnia klasa. Ostatni dzwonek. Ostatni ważny egzamin... Matura.

Żeby osłodzić sobie ten trochę nostalgiczny czas powrotu do codzienności, upiekłam ciasto. Właśnie takie kojarzy mi się z czasem beztroski. W drodze do szkoły podstawowej kupowałam drożdżowe (za 65gr!) z mnóstwem kruszonki i cukrem pudrem. Nic więc dziwnego, że przywołuje u mnie same radosne wspomnienia.

To upieczone przeze mnie jest najlepsze, najbardziej lekkie i puszyste , jakie kiedykolwiek udało mi się zrobić. Nie przesadzam. Zamiast kruszonki - masa serowa i śliwki. Od dawna miałam ochotę na taki podwieczorek. Kiedy więc w najnowszym numerze Claudii zobaczyłam podobny przepis, zainspirowana, udałam się do kuchni. Idealne na osłodzenie moich ostatnich, przedmaturalnych wakacji...





Ciasto drożdżowe z tego przepisu z małymi zmianami


Składniki:

Zaczyn:

  •  35 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru
Ciasto:

  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • torebka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 3 szklanki mąki pszennej
Ponadto:

  • śliwki węgierki, u mnie ok. 300 g
  • 400 g twarogu zmielonego co najmniej dwukrotnie
  • 6 łyżek cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać mleko i dodać drożdże. Dodać cukier i wymieszać, wsypać mąkę i ponownie wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.
Przygotować masę serową: ser zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać śmietanę, sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. 
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Ciasto wyłożyć do formy (moja miała wymiary 22x26cm, możecie zrobić w większej, ale wtedy wyjdzie niższe). Wylać na nie masę serową, ułożyć śliwki. Zostawić do podrośnięcia na ok. 20 min.

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Włożyć ciasto. Piec przez ok. 50 min, pilnując, by nie spalił się wierzch.
Smacznego :)

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Połączenie sera i ciasta drożdżowego musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, a w dodatku ze śliwkami smakuje wspaniale :)

      Usuń
  2. Cudne połączenie smaków. Ciasto wygląda przepysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpierw będą te "ostatnie" dzwonki, lekcje, egzaminy. Potem będzie oczekiwanie, a potem znów razy "pierwsze" - zajęcia, kolokwia, znów egzaminy...
    Ale nie daj sobie kitów wcisnąć, że maturalna klasa to tylko nauka i książki. To chyba najfajniejszy czas (oprócz osiemnastek naturalnie) w całym liceum ;)
    A placek to swoją drogą, bezbłędny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arven, dziękuję za dodający otuchy komentarz :) na pewno postaram się wszystko wyważyć, żeby znaleźć czas i na naukę, i na przyjemności. myślę, że mam wystarczająco dużo siły i samozaparcia, aby dać sobie ze wszystkim radę :)
      pozdrawiam serdecznie,
      Aneta

      Usuń
  4. nie próbowałam alee pachniał super ; ) zresztą jak zawsze! : *

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie wygląda :) A przy okazji chciałabym dodać, że Twój blog został nominowany do Versatile Blogger Award :) Po szczegóły zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Co sądzisz o zastąpieniu śliwek wiśniami drążonymi ze słoika? Zalegają mi w szafce... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, wydrylowane wiśnie będą tutaj pasować :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy