Chleb pełnoziarnisty

08:22:00

Uwielbiam zapach i smak domowego pieczywa. To nieprawdopodobne, o ile bardziej smakuje taka kanapka z własnoręcznie upieczonym chlebem. Ten chleb jest jednym z najprostszych rozwiązań, jeśli chcemy zabawić się w piekarza :) Na drożdżach, posypany ziarnami i z garstką tych ziarenek także w samym cieście. Bardzo smaczny. Polecam! 



Składniki (1 bochenek):

  • 500 g mąki pełnoziarnistej (u mnie " 3 zboża" Lubelli)
  • 1 garstka wymieszanych ziaren maku, sezamu, siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżka soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • ok. 350 ml wody w temp. pokojowej*
  • 150 ml letniej wody


Drożdże rozpuścić w letniej wodzie (150 ml) razem ze szczyptą cukru. Mąkę, sól i ziarna wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże, wymieszać łyżką. Stopniowo dolewać pozostałą wodę. Zagnieść ciasto. Pozostawić na ok. 30 minut, przykryte ściereczką.
Podłużną blaszkę posmarować oliwą z oliwek. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto, rozciągając je. Odstawić na ok. 45 minut, aż podrośnie.
Pod koniec tego czasu nagrzać piekarnik do 220 stopni. Chleb można przed pieczeniem zwilżyć wodą i posypać ziarnami. Piec przez 30 minut, uważając, by nie spalić wierzchu (ja zwykle zmniejszam temperaturę do 200 stopni po pierwszych 15 minutach pieczenia). 
Kroić po ostudzeniu.
Smacznego!


* dolewanie wody przy zagniataniu należy rozpocząć od 250 ml. Ilość wody w przepisie zależy bowiem od użytego rodzaju mąki - niektóre wymagają więcej, niektóre mniej płynu.




You Might Also Like

11 komentarze

  1. mmmm... tęsknie za zapachem domowego pieczywa. Wyobrażam sobie jaki chlebek musi być dobry :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny bochenek!
    Już czuję jak zapach takiego pieczywa unosi się w całym domu ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. a ile mąki? bo chyba nie widzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 500 g, jest w przepisie na samej górze, tylko troszkę się przesunęło :) już usuwam usterkę.

      Usuń
  4. Super właśnie zrobiłem dokładnie z przepisem. Pachnie wyśmienicie, nie mogę się doczekać aż podstygnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, mam nadzieję, że będzie smakował :)

      Usuń
  5. Nieważne co bym nie robiła, ciasto się leje i nie da się go "zagnieść".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie zaznaczone jest, żeby wodę dolewać stopniowo. Czasem zdarza się, że nie potrzebujemy dokładnie takiej ilości płynu, jaka została wspomniana w liście składników. Należy wyczuć, jaką konsystencję ma ciasto. Jeśli widzimy, że staje się za bardzo kleiste, nie dolewajmy więcej wody.
      Poza tym, jeśli ciasto jest zbyt luźne, mimo to można przełożyć je do foremki i upiec. Zdarzyło mi się, że z takiej bardziej kleistej masy powstał naprawdę dobry chleb.

      Pozdrawiam!

      Usuń
  6. W przepisie podane jest za duza ilośc wody, jak dla mnie wystarczyłoby ok 200ml. (jesli mowa o zagniataniu ciasta) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Przy wypieku chleba często zdarza się tak, że ilość wody zależy od rodzaju użytej mąki. Poszczególne marki bowiem różnią się od siebie wilgotnością. Zaznaczę jednak w przepisie, żeby zacząć od 1 szklanki wody i ewentualnie zwiększać jej ilość przy zagniataniu.
      Pozdrawiam,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy