Błonnikowe bomby, czyli bułeczki otrębowe z jagodami goji

09:11:00

Czas mija bardzo szybko. Z poniedziałku nagle już robi się sobota. To fajnie, bo kolejny weekend - ale też koniec września i poczucie, że ten rok szkolny będzie zdecydowanie za krótki... Poczułam to dopiero teraz, wraz z oddaniem deklaracji maturalnej. Ostatni rok w szkole, jak to dziwnie brzmi.

Zostawiam Was z przepisem na jedne z najzdrowszych bułeczek, jakie miałam okazje jeść. W całości wykonane z mąki razowej, z dodatkową ilością otrąb, jagodami goji i pestkami dyni. Smaczne i sycące. Można je jeść bez żadnych wyrzutów sumienia.


Przepis pochodzi  z tego bloga, jednak zamiast upiec chleb zrobiłam bułeczki. Dodałam też co nieco do środka.

Składniki (na 6 bułek):

1 i 1/4 szklanki (150g) mąki razowej - u mnie żytnia razowa, typ 2000
100g otrębów owsianych (13-15 łyżek)
15g świeżych drożdży
200ml ciepłej wody
2 garści pestek dyni i 2 garści jagód goji
łyżeczka soli

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. W misce łączymy mąkę, otręby, pestki dyni, jagody goji i sól. Całość mieszamy.
Łączymy roztwór wody z drożdżami z zawartością miski. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
Nakrywamy miskę czystą ściereczką i pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez godzinę.
Zagniatamy ciasto pięścią. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia jeszcze przez około 15 min.
Formujemy bułki, lekko spłaszczając je dłonią. Zostawiamy je do podrośnięcia przez min. 1h w temperaturze pokojowej.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy bułki i pieczemy przez 30 minut.


Wpis dodaję do akcji Apart Natural

 .

Użyłam składniku zawartego w tym płynie do kąpieli.


You Might Also Like

14 komentarze

  1. Samo zdrowie w tych bułeczkach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale swietne buleczki! pyszne i zdrowe :) idealne na poranek!

    OdpowiedzUsuń
  3. o jeśli mogę to poproszę jedną ,pycha !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to następnym razem zrobię z podwójnej porcji, bo już nic nie zostało :D

      Usuń
  4. Takie bogate te bułeczki ; ) Chętnie bym zjadła ; )

    OdpowiedzUsuń
  5. Bomba zdrowia :)
    Zapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne, zdrowe i sycące, a takie lubię najbardziej. Na pewno wypróbuję!! :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Podobają mi się, takie kolorowe! A jak można jeść bez wyrzutów sumienia to podobają mi się jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawe rozwinięcie przepisu z tego innego bloga. No i użyte zostały moje ulubione jagódki :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wyszły mi te bułeczki. Twarde i niesmaczne - wielkie rozczarowanie. Idealnie nadają się dla fanów hokeja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te bułki nie należą do mięciutkich - to fakt. Jednak moje nie wyszły twarde jak skała. Cóż mogę powiedzieć, przykro mi, że nie wyszły, ale to czasem się zdarza.
      Pozdrawiam,
      Aneta

      Usuń
  10. No trudno, kiedyś jeszcze raz spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy