Plecionka z ciasta francuskiego z kurczakiem

09:20:00

W lodówce od jakiegoś czasu leżał gotowy arkusz ciasta francuskiego. Pomyślałam, że może zamiast kolejnych słodkości, spożytkuję go w bardziej wytrawny sposób. Przygotowałam więc pierś z kurczaka z papryką, pieczarkami i serem żółtym, a to wszystko otuliłam plecionką z ciasta francuskiego. Wyszło pysznie, a z obiadu nic nie zostało  :)



Składniki (dla 3 osób)

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 6 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki masła
  • ser żółty (według uznania)
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, oregano
  • żółtko do posmarowania


Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, przekroić na połowę. Natrzeć solą, pieprzem, słodką papryką i oregano.
Pieczarki ubrać, pokroić, poddusić na maśle razem z poszatkowaną cebulą i papryką pokrojoną w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
Rozwinąć arkusz ciasta francuskiego. Ułożyć na środku niego pierś, jedną pod drugą. Na to położyć pieczarki z cebulą i papryką. Przykryć startym żółtym serem.
Ciasto po bokach ponacinać w paski, zaplatać raz z jednej, raz z drugiej strony ( jak chałkę). Przeciąć na pół. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ułożyć na blaszce. Piec w 180 st. przez  ok. 35 minut. 

Uwaga! Ciasto łatwo rumieni się od góry. Aby się nie spaliło, w połowie pieczenia można je przykryć folią aluminiową.

Smacznego!



You Might Also Like

12 komentarze

  1. Piękne i smakowite! Ja robię taką z łososiem. Teraz muszę spróbować z kurczakiem!
    Zapraszam na http://deedeelicious.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wygląda, aż chce się spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to danie :) Ja daję jeszcze boczek :) Pyszności

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kilka razy Zawsze super wychodzi Ja podaje z ryżem z kurkumom

    OdpowiedzUsuń
  5. też ją robiłam są pyszne :) super masz bloga pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo! :) ja również pozdrawiam i cieszę się, że smakowała :)

      Usuń
  6. Dzisiaj robie ale na pewno tak pięknie nie wyjda ale mam nadzieje,że smak będzie idealny ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam i wyszło przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy wkładasz tam surowe mięsko? Czy podsmażone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma konieczności podsmażania wcześniej piersi z kurczaka. Surowe mięso upiecze się nawet otulone ciastem francuskim :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy