Jak mus, to mus...

08:47:00

...a  dokładniej jeżynowo - bananowy. Ma same zalety - jest lekki, mało kaloryczny, szybko się go robi i jest niezwykle korzystny dla naszego zdrowia. 
Jeżyny zawierają między innymi prowitaminę A, witaminy z grupy B, B9, witaminę C, pektyny, garbniki, flawonoidy, kwas cytrynowy, barwniki antocyjanowe, związki mineralne potasu, wapnia i magnezu. Dzięki pestkom mają sporo błonnika i  są dobrym źródłem miedzi i żelaza. Ze wszystkich owoców zawierają najwięcej witaminy E, zwanej witaminą młodości.
Banany natomiast znane są jako owoce przydatne na stres. Obok witamin z grupy B, witaminy C i sporej dawki magnezu zawierają także tryptofan, który podnosi odporność organizmu na stresujące sytuacje. 

Czy potrzeba Wam lepszej rekomendacji?



Składniki na 2 porcje:

  • 1 duży banan
  • 3 garście (ok. 200g) jeżyn
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ew. łyżeczka miodu


Jeżyny z bananem zblenować, jednak pozostawiając kilka większych kawałków owoców. Wymieszać z jogurtem naturalnym, ewentualnie dosłodzić miodem. Na wierzchu zrobić kleks z jogurtu, udekorować jeżynami.






You Might Also Like

5 komentarze

  1. Uwielbiam takie musy. :) To idealny, zdrowy deser. Szkoda, że w tym roku nie miałam jeszcze okazji zjeść jeżyn...

    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam na moją działkę, w tym roku prawie codziennie zbieram spory pojemnik jeżyn :)

      Usuń
  2. nie potrzeba! biorę go! :))

    OdpowiedzUsuń
  3. nie trzeba, nie trzeba!
    aby trzeba takiego musu i dobrej książki ;]

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy