Ciasta/ Ciasta miodowe/ Ciasta przekładane/ Ciasta z kremem

Ciasto królewskie

Kiedy znalazłam ten przepis w starym zeszycie mojej mamy, pomyślałam, że może być wart wypróbowania. Jednak ilość cukru w oryginalnym zapisie była dla mnie o wiele za duża. Zmniejszając więc proporcje, by dostosować je do upodobań moich i mojej rodziny, upiekłam placki i zrobiłam masę. Jednak próbując wszystkiego po troszku przed ostatecznym złożeniem ciasta stwierdziłam, że… jest za słodkie. Główkowałam, co tu zrobić i w końcu wpadłam na pomysł, by biszkopt przełożyć dodatkowo domowymi powidłami śliwkowymi. Intuicja mnie nie zawiodła. Teraz mogę to wykwintne ciasto polecić z czystym sumieniem – jest przepyszne! Kolorystycznie i smakowo pasuje do jesiennej aury, która już nieustannie się zbliża…

Składniki (na dużą blaszkę):
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • łyżeczka octu
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Białka ubić na sztywną pianę, w połowie dosypując stopniowo cukier. Dodawać po jednym żółtku. Następnie wlać ocet, wymieszać. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie wmieszać do ciasta. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, piec w 160 st. przez około 25 minut.
Po tym czasie biszkopt wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Zimny biszkopt przekroić na pół.

Ciasto miodowe:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody


Mąkę przesiać na stolnicę, dodać margarynę, jajko, miód, cukier i sodę, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na osobnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec dwa placki w 180 st. przez 15 minut. (piekłam oba na raz).

Krem:

  • 3 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. cukru 
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (ew. kilka kropel aromatu migdałowego)
  • 3/4 kostki masła 


W szklance mleka rozrobić mąkę, a pozostałe mleko zagotować z cukrem i aromatem. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mąkę i mieszając, ugotować budyń. Do ostudzonego budyniu dodawać stopniowo miękkie masło, ucierać mikserem by nie było grudek. Krem podzielić na 2 części.

Dodatkowo: pół słoika powideł śliwkowych (mają być kwaskowate!)

Pierwsze ciasto miodowe posmarować połową kremu, przykryć jedną częścią biszkoptu. Biszkopt posmarować powidłami, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na to rozsmarować pozostały krem i przykryć drugim plackiem miodowym.

Wstawić do lodówki na kilka godzin (lub najlepiej całą noc).

 

 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj