Ciastka francuskie? Nie, serowe!

09:00:00

Kiedy przypadkiem trafiłam na ten przepis, zapragnęłam sama zrobić te urocze ciasteczka. Intrygowało mnie, jak będą smakować - w końcu do ciasta dodaje się prawie kostkę twarogu! Z efektu jestem zadowolona. Ser jest owszem, lekko wyczuwalny, ale jednocześnie nadaje ciastkom delikatności. Są kruche, nie za słodkie (cukier występuje jedynie w roli posypki) i trochę przypominają ciasto francuskie. A w dodatku wychodzi ich naprawdę sporo! Polecam do wypróbowana. Są naprawdę proste.



Składniki (na dwie blachy ciastek):

  • 200 g masła (najlepiej wcześniej zmrożonego)
  • 200 g twarogu półtłustego w kostce
  • 2 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szkl. cukru do obtoczenia


Zmrożone masło zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser i mąkę. Zagnieść. Dodać żółtka i wodę, ponownie zagnieść i uformować kulę. 



Zawinąć ją w folię aluminiową, włożyć do lodówki na ok. 1 godz.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać koła szklanką lub foremką.



Cukier wsypać do miseczki, obtaczać według wskazówek:





Gotowe ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. przez ok. 30 min.



You Might Also Like

19 komentarze

  1. rewelacyjny pomysł, do wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają zupełnie jak ciasto francuskie.
    Ciekawy przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, świetny przepis. Faktycznie, pomyślałabym, że to ciastka francuskie. Muszę chyba ich spróbować... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczne! muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne, ciekawy przepis :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny sposób na ciasteczka..:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają rewelacyjnie- zupełnie jak francuskie... zapisuję do wypróbowania...

    OdpowiedzUsuń
  8. po miniaturce byłam pewna, że to jakieś ciasteczka francuskie! jakież było moje zaskoczenie;)
    przepis do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  9. próbujcie dziewczyny, gorąco zachęcam! i koniecznie dajcie znać, jak wyszły :))

    OdpowiedzUsuń
  10. No pewnie ,że trzeba wypróbować:)
    wyjdą w 100%:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowne ciasteczka :) Pamiętam jak moja Mama odtwarzała ten przepis twierdząc, że to ciastka jej dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. O. A mnie się one, czy francuskie czy serowe, bardzo podobają. I chyba je sobie wkrótce upiekę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zaciekawiłaś mnie tymi ciasteczkami. Będę musiała je wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zrobiłam ciasteczka z dodatkiem cynamonu. Pyszne. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakują :) pozdrawiam!

      Usuń
  15. Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz! Cieszę się, że posmakowały :)

      Usuń
  16. czy mogę użyć sera do serników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam piec ich w takiej wersji. Twaróg w kostce sprawia, że ciasto ma odpowiednią konsystencję... myślę, że można zastąpić go jedynie dość zwartym serem do serników, te lejące nie zdadzą egzaminu.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy